Ja precis så, bokstavligt talat! Sedan i lördags har jag varit helt däckad pga en enveten magsjuka. Efter 42 år med skolbarn trodde jag att jag var immun mot de flesta bakterier! Hade dock inte räknad med det som mannen drog hem – den undgick inte mig! Har roat mig med att läsa Skolverkets lilla bok Forskning för klassrummet. Riktigt bra läsning och mycket fokuserat på BFL och Formativ bedömning. Upptäckte helt plötsligt att det är det jag sysslar med varje dag nästan. Barnen planerar sitt skrivande både när det gäller berättande texter och fakta texter där de själva samlat fakta på olika sätt. De skriver sina berättelser, faktatexter eller rapporter. De läser själva först igenom sin text och korrigerar det som de upptäcker. Nästa steg är att en kompis läser texten och ger respons: Two stars and a wish. De pratar om texten och tar stöd av varandra. Slutligen läser de texten högt för mig och vi funderar tillsammans. Fokuserar på det som är bra och sedan ger jag lite tips om hur det kan bli ännu bättre! Funkar bra med mina treor. De är trygga i kamratgruppen och de litar på varandras omdömen och tankar. Mycket positivt! Extra bra när det gäller faktatexter där barnen tagit reda på fakta genom att lyssna på mig, sett film från Sli eller UR, läst faktaböcker och kikat runt på nätet. Då får man in källkritiken också!!

Tur föresten att jag skrev detta innan kvällens Aktuellt!! Kan inte någon se till att vi får bort Björklund?? Snälla!!
Betyg tidigare och Rut-avdrag för läxhjälp – hur tänker karl? Så var den här kvällen förstörd!!


Britt-Marie

Jag heter Britt-Marie - mamma till Linda. Jag har snart jobbat 42 år som lärare i åk 1 - 3 och jag tycker fortfarande att det är världens bästa jobb! Detta trots att vårt arbete förändrats så enormt under dessa åren. Hur lyckas man då hålla entusiasmen levande??? Ja, det är ganska enkelt om man är fortsatt nyfiken och vågar ta till sig nya rön - att ständigt söka kunskap är också viktigt! Drivkraften får man från de fantastiska elever och föräldrar som man mött under årens lopp. Jag har detta läsår en trea - det är för övrigt den 14:de trean jag mött under mina år som lärare!! Att få vara med i Lindas blogg blir ytterligare ett lyft! Hoppas jag kan bistå med något som kan kan vara till glädje!

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.